Fundraisers.be

'Panama Papers'

9 April 2016 - Trouw en het Financieele Dagblad maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen.
Volgens de kranten maakt de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame handel Solidaridad gebruik van brievenbusfirma's in Panama, Hongkong en Zuid-Afrika.

Volgens het Financieele Dagblad (FD) zijn charitatieve instellingen en ngo’s (niet-gouvernementele organisaties) in Panama meestal publiekrechtelijke stichtingen. Maar Solidaridad, een ngo, koos ervoor een privaatrechtelijke stichting op te richten.
Oprichters en begunstigden van dit soort Panamese stichtingen worden niet bekendgemaakt en de stichtingen hoeven geen jaarrekeningen op te stellen.
Uit het onderzoek van Trouw en het FD blijkt dat Solidaridad zelfs moeite deed om de transparantie nog verder in te perken.

Persbericht Solidaridad: 'Solidaridad betreurt deze onjuiste berichtgeving.'

" De reden om een rechtspersoon op te richten in Panama was de oprichting van Solidaridad Latijns-Amerika.
Het uitgaanspunt daarbij was regionaal zelfbestuur en een zo verantwoord en kosten-efficiënt mogelijke financiële en administratieve structuur, waarbij zoveel mogelijk ten goede komt aan de programma's van Solidaridad.
Solidaridad is volledig transparant over haar activiteiten in Panama."
Volgens directeur Roozen is het belangrijk om organisaties op andere continenten op te zetten. Zo kan Solidaridad aanspraak maken op beurzen en fondsen die niet toegankelijk zijn voor Nederlandse organisaties. 
Solidaridad had geen enkel vermoeden dat het adviesbureau Mossack Fonseca zich ook bezighield met constructies voor belastingontwijking.
Na bekendmaking van de Panama papers heeft Solidaridad direct alle banden met dit bureau verbroken. Solidaridad wil op geen enkele manier geassocieerd worden met bedrijven die belasting ontwijken voor eigen gewin.​
Persbericht ‘Solidaridad in Panama: lokaal eigenaarschap en verantwoorde besteding fondsen

Persbericht CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving)

Het CBF is een onafhankelijke stichting die al sinds 1925 toezicht houdt op de inzameling van geld voor goede doelen.
Een van de belangrijkste taken van het CBF is het beoordelen van fondsenwervende instellingen.
" Enige tijd geleden hebben journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad het CBF benaderd met vragen rond een Panamese constructie van Solidaridad. Het CBF kende deze constructie niet en heeft het belang van transparantie van de organisatiestructuur en kapitaalstromen benadrukt.
Gesprek
Naar aanleiding van deze mediavragen heeft het CBF in de eerste week van april een gesprek gehad met algemeen directeur Nico Roozen van Solidaridad.
Daarin heeft hij benadrukt dat de gekozen constructie, die ook in andere landen voorkomt, niet is bedoeld voor belastingontwijking of fraude maar louter als de meest efficiënte structuur voor de activiteiten in Zuid-Amerika.
Toelichting
Het CBF heeft in dit gesprek aangegeven dat wij de gekozen constructie dusdanig ingewikkeld vinden dat wij hechten aan een voor een breed publiek begrijpelijke toelichting rond het hoe en waarom op hun site. Solidaridad heeft toegezegd dit op korte termijn te doen.
Maatschappelijk aanvaardbare grenzen
"Wij gaan met vergelijkbare organisaties in gesprek over hun organisatiestructuur en over de daarbij spelende keuzes en dilemma’s,” aldus directeur Roline de Wilde van het CBF. “
Het is niet eenvoudig om nationale regels rond bijvoorbeeld financiële verantwoording en besturing te vertalen naar een internationale context.
Het is goed om te streven naar de meest efficiënte constructie binnen maatschappelijk aanvaardbare grenzen.
Wij vinden het cruciaal dat goededoelenorganisaties helder communiceren over de gekozen constructie en de keuzes die ze hierin maken.” (9 april 2016)
(Persbericht: 'CBF over Solidaridad')

-> Lijst artikels onder rubriek Archives 2013-2016 - Ethique & Transparence