De vrijgevigheid groeit eerder ten voordele van bekende organisaties

Bxl rgion logoDe vrijgevigheid van de Belgische bevolking volgt sinds meerdere jaren en positieve trend.
Uit de Barometer van de Publieke Vrijgevigheid die jaarlijks door het Fundraisers Forum wordt gepubliceerd blijkt echter dat de grotere verenigingen jaar na jaar een steeds groter deel van de koek krijgen, grotendeels dankzij een indrukwekkende groei van legaten.
Dezelfde trend wordt ook in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk genoteerd. 

Met betrekking tot de Top 30 Belgische fondsenwervende organisaties beschikt men voorlopig slechts uit cijfers voor het jaar 2017.
De totale opbrengst uit giften en legaten voor deze 'TOP 30' bedroeg  406 miljoen €, waarvan 260 miljoen € uit giften (+9%) en 146 mijoen € uit legaten (+6%).

Kleinere verenigingen in en rond Brussel: voorlopige cijfers voor 2018

In Brussel evenals in Vlaams Brabant en Waals Brabant blijkt de evolutie van de vrijgevigheid ten voordele van de allerkleinste lokale verenigingen (giften < 100.000 €)  op eerste zicht niet bijzonder gunstig.

Het is echter moeilijk om algemene conclusies te trekken uit de financiële resultaten van deze steekproef van negentien fondsenwervende verenigingen die zich in en rond Brussel op de noden van de lokale bevolking toespitsen.

BXL Stats NL

Gedurende de drie laatste jaren kregen slechts fondsenwervende verenigingen drie legaten, ten voordele van Une note pour chacun (25.410 €) en Continuing Care (345.539 € en 146.785 €).

Brussel: basisopleiding Fondsenwerving op 26 november en 17 december

Op 27 november (NL sessie) en 17 december (FR sessie) bespreken medewerkers van Brusselse verenigingen hoe zij stap voor stap hun huidige fondsenwerving naar een (veel) hoger plan kunnen tillen.
Info's hieronder.

Blogs1b Actu

-Blogs2b Fundraising Belgium-
Blogs2b Fundraising worldwide
Blogs3b Covid 19
Blogs5b Legacy B-
Blogs6b Legacy W-
Blogs7b Next workshops

-

Prochainesformations2
Auditexpress2
Newsletter2